24 Nisan 2022 Pazar

E arşiv fatura nedir?

E-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır. e-Arşiv, bir elektronik fatura türüdür.




E-fatura ile e-Arşiv fatura arasındaki fark nedir?
e-Fatura'da, sadece sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderilebilir ve alınabilir. e-Arşiv ise e-Fatura kapsamı dışındaki firma ve tüketicilere kesilen faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesini ve ikinci nüshasının elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesini sağlar.

E-Arşiv fatura ne işe yarar?
E-arşiv; e-fatura sistemine dahil olan işletmelerin, bu sisteme dahil olmayan firmalara ya da son kullanıcılara yönelik elektronik ortamda fatura düzenlemesine, faturanın ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan sağlayan bir uygulamadır.

E-Arşiv fatura neden kesilir?
E-Arşiv Fatura ise göndericinin E-Fatura Mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı ya da son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Kısacası E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir.

E-fatura en geç kaç gün içinde kesilir?
Vergi Usul Kanunu'na göre fatura, hizmetin yapıldığı veya malın teslimatının yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre aşıldığı takdirde Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesine bağlı olarak %10 oranında Özel Usulsüzlük Cezası kesilir.

0 yorum:

Yorum Gönder