24 Nisan 2022 Pazar

Zülfikarın kılıcı kime aittir?

Sözlükte “sahip” anlamındaki zû ile “omurga, boğum” mânasına gelen fekār kelimelerinden oluşan zülfekār Hz. Ali’nin iki tarafı keskin, ortası yivli kılıcının adıdır. Kelime Türkçe’ye zülfikar şeklinde geçmiştir.




Zülfikar kılıcı kaç kilodur?

Kılıcın ismi Arapça'da sahip anlamına gelen "zü" ve boğum anlamına gelen "fekar" kelimelerinden oluşmuştur. Zamanla bir çok rivayet türemiş ve bazıları tarafından bu kılıcın 3 metre uzunluğunda ve 105 kilogram ağırlığında olduğunu söylenmiştir.

Zülfikar kılıcını kim takar?
Muhammed'in Hz. Ali'ye hediye etti ve ucunun 2 çatallı olduğu kılıçtır. Alevilik inancına göre Zülfikar kılıcı savaş öncesinde gökten indi. Ancak Zülfikar kılıcı sembolü ile dizayn edilen aksesuarlar günümüzde sadece alevi inancına sahip olanlar tarafından tercih edilmiyor.

Zülfikar kılıcı şu an nerede?

Kılıcın nerede olduğu bilinmemekle birlikte Hz.Ali'nin kendi na'şını götürdüğü deveyle beraber onu da yanına aldığı söylenmektedir. Bir diğer rivayete göre ise Hz.Ali oğulları İmam Hasan ve Hüseyin'e Zülfikar'ı Neceften denize atmasını söylemiştir. Günümüzde Dicle ve Fırat nehirlerine denk gelmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder